Tekstikoko: A A A A


Sisään kirjautuminen
Nimi tai sähköposti:
Tunnussana:

 

Jaakko "J.o.p" Pietiläinen

     facebook.com/jaakko.pietiläinen

 

Muistan kuinka pienenä kuunneltiin Pikku-Matti radiosta kokonaista orkesteria stereona. Isä oli käynyt Moskovassa ja tiesi miten asiat on. Hän kertoi missä kohtaa soittajat radiossa soi. Kuulinkin selvästi ykkösviulun siinä edessä vasemmalla, sellot ja alttoviulut oikealla hieman takana. Patarumpu paukautti nurkassa, niin että lautaset helisi.

Se oli melkein näköradio. Virtuaalitodellisuus oli syntynyt.

 

Nykyisinkin on radion takana orkesteri. On osattava kuunnella hyvinkin monimutkaisia tilanteita ja iso rumpu lyö usein Euroopan Unionin tahtiin. Ja sitten yli ihmisiän sama kilinä kuuluu. Hallittu rakennemuutos on mennyt. Tilalle on kehitelty muita sotkuja. Lähiradiokaan ei niiltä välty. Ei ole kuitenkaan radion syy unioniin liittymiseen. Siellä EU:ssa puhutaan sosiaalisesta koheesiosta ja kansalais –tai yhteisömediasta. Se on jonkin verran vaikuttanut täällä Suomessakin.

Yhteisöradion voisi samaistaa Euroopan yhteisöön. Asia on melkein niin. EU antaa rahaa jos toteutetaan tuota koheesioajatusta ristiriitojen poistamiseksi ja EU:n tavoitteiden ajamiseen.

 

Todellinen yhteisöradio on viety kyliin Meksikossa. Lähiradion takana oleva Kansan Radioliitto teki ja siinä osansa viemällä EU-rahaa noin kymmenelle kyläradiolle Meksikon Oaxcacan osavaltiossa. Siellä oli oikeita yhteisöjä radioineen. Voisi ottaa opiksi.

 

Unessa näen, että perustetaan Suomessa yhteisöradio Helsingin Kivinokan kärkeen siirtolapuutarhan ja mökkien pelastamiseksi. Asema lähettäisi suoraa tietoa  ja ohjelmia ihmisten kännyköihin. On siis yhteisö ja sitten tarvitaan radio. Näin oli Kansan Radioliitonkin kanssa.

Kansan Radioliitto perustettiin jo 1970, mutta radio saatiin -80 luvulla. Liiton jäsenet ovat saaneet jopa ilmaiseksi puheaikaa. Nykyisin Lähiradio antaa edullista ohjelma-aikaa erilaisille yhteisöille olematta itse sen kummemmin yhteisöllinen. Liittoon voi kyllä liittyä ja sitä kautta vaikuttaa ohjelmiin tekemällä niitä.

 

Radio ei voi varjella kenenkään henkistä koskemattomuutta tai mielen puhtautta, mutta voit itse tulla mukaan vaikuttamaan suuntaan.

 

Radio on eräänlainen taidejärjestelmän ja propagandan sekamuoto. Lähiradio kuuluu Helsingin ympäristössä 500 Watin teholla ja oikeasti stereona. Näköradiokin löytyy samoista tiloista Hämeentie 32 ja sieltä voi puhua vaikka Moskovaan saakka.

 

                                              Jaakko Pietiläinen    Aputoimittaja ohjelmasta